Samen met collega en ACT psychologe Heidi Stiegelis heb ik een methode ontwikkeld, waarmee je in vijf gesprekken de basisvaardigheden van ACT (Acceptance and Commitment Therapy) op jezelf en je leven leert toepassen. Vanuit onze gedeelde passie voor ACT en ons geloof in de kracht en het ontwikkelingspotentieel van onze cliënten wilden wij onze clienten deze compacte en intensieve leerervaring bieden.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het traject bestaat uit een intake, vier vervolggesprekken en tussentijdse huiswerkopdrachten. We werken toe naar concrete verbetering van een specifiek levensgebied (werk / relaties / persoonlijke ontwikkeling / vrije tijd etc.). In dit proces ontwikkel je basisvaardigheden die je vervolgens zelf voor meerdere levensgebieden kunt inzetten.

Deze vaardigheden ontwikkel je:

1. écht kijken naar jezelf en je leven

Er is niets lastiger dan écht kijken naar jezelf en wat het effect is van je gedrag en de keuzes die je maakt. Je leert het instrument ‘de matrix’ gebruiken om vanaf het observator-perspectief jezelf en je leven onder de loep te nemen. Dit instrument gebruiken we tevens om het effect van de verbeterstappen vast te kunnen stellen.

2. ontdekken en doen wat je écht belangrijk vindt in dit leven

In deze prikkelrijke wereld, die bovendien hoge eisen aan ons lijkt te stellen, is het niet makkelijk om je eigen koers te ontdekken en vast te houden. In de gesprekken kom je erachter wat voor jou écht belangrijk is in dit leven. Je ontdekt wie je wilt zijn en waar je voor wilt staan. Ik help je om dit concreet te maken en om je leven hier meer op in te richten.

3. weten waar je wel en geen controle over hebt

We spenderen veel tijd aan het oplossen of wegkrijgen van ongewenste dingen in ons leven en we houden ons niet altijd voldoende bezig met zaken die er echt toe doen. Wanneer je weet waarover je wel en geen controle hebt, krijgt je leven focus. Je leert het gevecht tegen het onvermijdelijke te staken en acties te ondernemen naar een fijner leven.

4. effectief leren omgaan met je gedachten en gevoelens

De invloed van lastige gedachtes en gevoelens op je leven kan er groot zijn. Het ligt in de menselijk aard om lastige gedachtes en gevoelens te willen oplossen of wegkrijgen. Soms doe je hierdoor dingen die (zeker op de lange termijn) niet goed voor je zijn. In de gesprekken ontwikkel je een nieuwe manier van omgaan met je gedachtes en gevoelens, zodat deze minder impact op je hebben.

5. acties organiseren naar een rijk en waardevol leven

Het zit al in de naam ‘ACT’. Vanaf het eerste gesprek ga je actief aan de slag om kleine, haalbare verbeteringen te realiseren in je leven. Ik ondersteun je om deze acties concreet te maken, voor te bereiden en uit te voeren. Samen maken we een actieplan om beter te worden in het bereiken van je doelen.

Met deze basisvaardigheden heb je gereedschap in handen om jouw leven duurzaam aan te sturen naar meer levensgeluk en werkgeluk.